Το καρπούζι στην παιδική διατροφή

Πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, το καρπούζι μπορεί να γίνει το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο των παιδιών.

ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ: Η περιεκτικότητα του σε θερμίδες είναι χαμηλή (100 γραμμ. αποδίδουν 30 kcal), ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη και χοληστερόλη.

ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως A, Bl, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών ενώ δυναμώνει και τα λεμφοκύτταρα. Οι βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και γενικά στην καλή πνευματική και ψυχολογική υγεία. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου που προσλαμβάνουμε από τις τροφές.

ΠΗΓΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ: Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νερό (90%) αποτελεί ιδανικό τρόπο ενυδάτωσης. Όλα τα μέρη του είναι βρώσιμα, ακόμα και τα εσωτερικά σπόρια, τα οποία μάλιστα έχουν θρεπτική αξία καθώς περιέχουν την ουσία cucurbocitrin, η οποία βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία 

ΑΠΟ 6 ΜΗΝΩΝ Μπορεί να προστεθεί στη διατροφή του παιδιού μετά την ηλικία των 6 μηνών αρχικά με τη μορφή φρουτόκρεμας και στην πορεία ως φρέσκο φρούτο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μικρογεύμα αλλά και ως υγιεινή επιλογή για γλυκό χάρη στη γλυκιά του γεύση.


ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΤΡΩΕΙ...
  • ΒΑΛΤΕ ΤΟ σε εμφανές σημείο.
  • ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ ΤΟ με τυρί για εναλλαγή γεύσεων. 
  • ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ μια φρουτοσαλάτα με άλλα φρούτα που του αρέσουν και ανακατέψτε μέσα και καρπούζι.
  • ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΥ έναν υπέροχο φρουτοχυμό μαζί με βερίκοκα, ροδάκινο και πεπόνι ή ένα σουβλάκι από καρπούζι. 
  • ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟ σε μια πιατέλα συνδυάζοντας χρώματα και σχήματα.
  • ΦΤΙΑΞΤΕ ΓΡΑΝΙΤΑ ή παγωτό από καρπούζι. 
  • ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ το καλό παράδειγμα και φάτε το μαζί του!

Η φωτογραφία είναι από το περιοδικό 
ΠΑΙΔΙ & ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ όπου και δημοσιεύτηκε το άρθρο