Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυγά βραστά σε σάλτσα από κρεμμύδια και γάλα



Πολύ χορταστικό και θρεπτικό φαγάκι που αρέσει και στα παιδιά.
Συνοδέψτε το με μια ωραία σαλάτα.








Προετοιμασία: 10΄
Μαγείρεμα: 25΄
Υλικά για 4 μερίδες (σύνολο: 4,40 €)
  • 100 γρ. βούτυρο (ή 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο)
  • 1 κιλό ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες (1,70 €)
  • 1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες, ζεστό (1,10 €)
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (ή τριμμένο μπαχάρι)
  • 6 αυγά, σφικτοβρασμένα και ξεφλουδισμένα (1,60 €)
  • αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο (ή το λάδι) σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τις ροδέλες κρεμμυδιών για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ξανθύνουν.
  2. Πασπαλίζω με το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα σαν λάσπη, αρκετά κολλώδες.
  3. Ρίχνω το ζεστό γάλα και ανακατεύω με την κουτάλα.
  4. Δυναμώνω λίγο τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να ζεσταθεί καλά, ανακατεύοντας συχνά.
  5. Μόλις το γάλα είναι έτοιμο να πάρει μια βράση χαμηλώνω πάλι τη φωτιά και ρίχνω το μοσχοκάρυδο (ή το μπαχάρι).
  6. Μαγειρεύω για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να δω ότι το γάλα αρχίζει να δένει και να γίνεται μια κάπως δεμένη σάλτσα (θα μοιάζει σαν αραιή μπεσαμέλ).
  7. Κόβω τα αυγά σε τέταρτα και τα ρίχνω στην κατσαρόλα.
  8. Ανακατεύω με προσοχή και μαγειρεύω για 1 λεπτό.
  9. Αποσύρω από τη φωτιά και μοιράζω το φαγητό σε πιάτα.
  10. Πασπαλίζω με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.

Επιστημονική Ανάλυση της Διατροφολόγου Νικολ Τσιάνη

Ένα πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλότατης βιολογικής αξίας οι οποίες ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα, αλλά και αρκετές βιταμίνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Το αυγό είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες παίζει σημαντικό ρόλο στο επίπεδο ενέργειας του οργανισμού, ενώ συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης. Επίσης περιέχει βιταμίνες όπως Α, D, Ε και του συμπλέγματος Β, πηγή ιχνοστοιχείων και μετάλλων (κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο), καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες (Λουτεϊνη), οι οποίες μπορούν να δράσουν προληπτικά έναντι διαφόρων ασθενειών.

Στη διατροφική αξία της συνταγής μας προστίθεται και η Βιταμίνη C χάρη στο πολύτιμο κρεμμύδι, η οποία βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Προσθέτοντας το γάλα αυξάνουμε την περιεκτικότητα του γεύματος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και της Βιταμίνης D, η οποία έχει βασικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό για τη διατήρηση κανονικών επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου.

Η Βιταμίνη Ε που μας χαρίζει το ελαιόλαδο, είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά με κύρια δράση την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Τέλος, η τελευταία «πινελιά» του πιπεριού, αυξάνει αρκετά τη διατροφική αξία του πιάτου, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα κρυολογήματα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει το μεταβολισμό.

Tip: Η αντικατάσταση του πλήρες γάλατος με χαμηλότερα λιπαρά, κάνει τη συνταγή μας ακόμη πιο ελαφριά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - Εκδήλωση

Η Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής  με ολοήμερη διαδραστική εκδήλωση και κεφάτο party!

Η Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής!

Η Επιστημονική Ομάδα «ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» γιόρτασε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με ολοήμερη διαδραστική εκδήλωση και κεφάτο party!

Μικρά και συχνά γεύματα | Η σημασία τους στον έλεγχο του βάρους

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μειωμένο βάρος σχετίζεται με την συχνότητα των γευμάτων. Όσοι καταναλώνουν  μικρά και τακτικά γεύματα  τείνουν να έχουν σταθερά χαμηλό το βάρος τους σε σχέση με άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν  συχνά γεύματα  κατά την διάρκεια της ημέρας.