Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 5΄
Υλικά για 4 μερίδες
• 1 μέτριο χταπόδι
• 4 κ.σ.ελαιόλαδο
• Χυμό από ½ λεμόνι ή 2 κ.σ. ξίδι
• 2 κ.σ. ρίγανη
Για τη σαλάτα
• Ανάμεικτα φύλλα από μαρούλι σαλάτα, μαρούλι ρόμαν, αντίδι, τρυφερές κορυφές από σπανάκι και φύλλα ρόκας
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
• 2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
Εκτέλεση
- Κόβουμε το χταπόδι σε μέτρια κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι.
- Τα ψήνουμε στη σχάρα, γυρνώντας τα από όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσουν καλά αλλά να παραμείνουν μαλακά.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ρίγανη και το ξίδι ή το χυμό του λεμονιού.
- Μόλις βγάλουμε το χταπόδι από τη σχάρα και ενώ είναι ακόμη ζεστό, το περιχύνουμε με τη λαδορίγανη που ετοιμάσαμε.
Για τη σαλάτα: πλένουμε τα φύλλα των σαλατικών και τα σκουπίζουμε καλά. Τα κόβουμε με τα χέρια μας σε μέτρια κομμάτια και τα ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε αμέσως.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Μία γευστική και χορταστική συνταγή υψηλότατης διατροφικής αξίας με πολύ χαμηλή παροχή ενέργειας. Το χταπόδι μπορεί να καταναλώνεται χωρίς τύψεις από άτομα που ακολουθούν ένα διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους. Επίσης, ενισχύει το μεταβολισμό, την καλή όραση και τη λειτουργία της καρδιάς χάρη στο πλούσιο περιεχόμενό του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Α φώσφορο, ω-3 και ω-6 λιπαρά. Η πράσινη σαλάτα ενισχύει ακόμα περισσότερο τις συγκεκριμένες διατροφικές ιδιότητες επαυξάνοντας τις παρεχόμενες μονάδες ORAC και τις φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος.
ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ (in vitro): 6.855