Μικρές αλλαγές στη διατροφή.. για μεγάλα αποτελέσματα!


Μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να αποτελέσουν ελιξήριο μακροζωίας.


Πιο συγκεκριμένα:

1. Υψηλή κατανάλωση υγρών
Οι ενήλικες πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 1.5λίτρο υγρών ημερησίως ή ακόμα περισσότερο αν κάνει πολλή ζέστη ή αν είναι σωματικά δραστήριοι. Το νερό είναι προφανώς η καλύτερη πηγή υγρών. Εναλλακτικές επιλογές είναι οι χυμοί, το τσάι, ο καφές και το γάλα.

2. Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά, παρόλο που γνωρίζουμε τη διατροφική τους αξία. Μας παρέχουν σημαντικά ποσοστά βιταμινών, αντιοξειδωτικών αλλά και φυτικών ινών, οι οποίες παίζουν τον κύριο λόγο για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Η κατανάλωση 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.

3. Ποικιλία τροφίμων
Πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες: γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρέας, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί. Η διατροφική ποικιλία συμβάλλει στην πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών, σε τέτοιες ποσότητες ώστε όχι μόνο να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός, αλλά και να διατηρείται το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Χρειαζόμαστε περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχουμε καλή υγεία και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα. Μόνον η διατροφική ποικιλία εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών.

4. Μικρά και συχνά γεύματα
Τα μικρά και συχνά γεύματα αποτελούν το μυστικό για μία σωστή διατροφή, διότι παρέχουν:
- Σημαντική πρόσληψη των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών σε σταθερά χρονικά διαστήματα.
- Συνεχή ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.
- Σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης & γλυκόζης.
- Έλεγχο του αισθήματος πείνας και κορεσμού.

5. Μέτριες μερίδες – τρώμε λιγότερο κάποια τρόφιμα, δε τα αποκλείουμε
Αν κρατάμε το μέγεθος της μερίδας σε λογικά επίπεδα, είναι ευκολότερο να τρώμε όλα τα τρόφιμα που μας ευχαριστούν χωρίς να χρειαστεί να αποκλείσουμε κανένα και να το στερήσουμε από τον οργανισμό μας.

6. Αυξημένη φυσική δραστηριότητα
Η αυξημένη θερμιδική πρόσληψη και η χαμηλή φυσική δραστηριότητα μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα βοηθά στην οξείδωση των επιπλέον θερμίδων. Είναι επίσης σημαντική για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα αλλά και για τη γενικότερη υγεία και ευεξία. Αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να εντάξουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να βρούμε κάποιες άλλες, πιο απλές λύσεις. Όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, να μη χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μας για μικρές αποστάσεις ή να κατεβαίνουμε από το λεωφορείο μια στάση πιο πριν από τον συνηθισμένο μας προορισμό.

7. Πάν μέτρον άριστον
Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα, μόνο καλή ή κακή διατροφή. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε ενοχές για τα τρόφιμα που μας αρέσουν, απλά να τα καταναλώνουμε σε μέτριες ποσότητες και να επιλέγουμε άλλα τρόφιμα που θα μας παρέχουν την ισορροπία και την ποικιλία που απαιτείται για καλή υγεία. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόσουμε την ισορροπημένη διατροφή από τη θεωρία στην πράξη. Δυστυχώς όμως, εκτός από την επιθυμία μας, τη διατροφή μας την καθορίζει και ο τρόπος ζωής μας. Κι επειδή δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε την εργασία μας ή τον τρόπο που ζούμε, μπορούμε απλά να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας στις ανάγκες της καθημερινότητάς μας.